ÜLKEMİZİN YERLİ HABERLEŞME UYDUSU TÜRKSAT 6A PDF Print E-mail
Friday, 24 November 2017 13:03

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'da çalışmalar devam ediyor. Türksat 6A üzerinde TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay, ASELSAN ve CTECH'in ortak çalışmalar sürdürüyor. Türksat 6A tamamlandığında Türkiye'nin ilk yerli kaynaklarla geliştirilen haberleşme uydusu olarak yörüngesinde görev yapacak.

Türksat 6A haberleşme uydusunun 2020 yılı Aralık ayında fırlatılması planlanıyor. Şu ana kadar projenin yüzde 41’lik bölümü tamamlandı. İlk yerli haberleşme uydusu Projenin 2014’te onaylanan bütçesi 546 milyon lira idi. Bugün projenin 187 milyon lirası kullanılmış vaziyette.  2020 yılının Aralık ayında fırlatmaya hazır hale gelmesi planlanan uydunun proje süresi 72 ay, yani 6 yıl.

TESTLER ANKARA’DA

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil Dünya uydu-uzay piyasalarının küresel devlerini bir araya getiren 3. Global Satshow’da yaptığı açıklamada; Türksat 6A’nın montajının başladığını belirterek, “Türksat 6A ile Türkiye ilk defa kendi uydusunu yapacak. Uydunun tasarım ve inşa çalışmaları paneller, ısıtma-soğutma sistemleri, enerji sistemleri, kendini konumlandırma sistemleri gibi pek çok alanda devam ederken, Ankara’da bulunan test merkezimizde birçok montaj ve test çalışması yapıyoruz. Bu merkez Avrupa’daki 4 merkezden biri olma özelliği taşıyor” dedi.

ÇOK YÖNLÜ ÇALIŞMA

Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen ise uydu yapımının özgün bir programla yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Uydu evet bir güç ama kontrolsüz güç, güç değildir. O yüzden uydunun ömrünü içindeki yakıt belirliyor sanılsa da onu yeryüzünden yönetenin uzmanlığı burada oldukça belirleyicidir” dedi. ASELSAN Uzay Teknolojileri Grup Başkanı Şenol Uzun ise üretilen her bir ekipmandan 5 tane de testler için üretim yaptıklarını söylerken CTech Genel Müdürü Cüneyd Fırat da, şirketlerinin yerli uydunun yer ile olan tüm iletişimini sağlayacak iletişim sistemlerini ve parçalarını tasarladıklarını ifade etti. Fırat “Şu anda bizler uzaya parça üretmeyi öğreniyoruz. Yıllar içinde uydu alanında kendimizi geliştirmiş olacağız” dedi.İlk nano uyduya Piri Reis’in adı verildi

4 ton ağırlığında olan uydu, 42 derece boylamı konumuna yerleştirilmesiyle beraber 6A sistemi, TÜRKSAT tarafından Asya, Avrupa, Afrika (Kuzey ve Ortak) kıtalarına; geniş bant internet, radyo-televizyon yayını yayını, GSM hizmet ve güvenli haberleşme hizmetleri verebilecek. Sivil, ticari ve askeri kamu kuruluşlarına da hizmet verecek.

TÜRKİYE DÜNYANIN YÜZDE 91'İNİ KAPSAYACAK

TÜRKSAT 6A

TÜRKSAT A.Ş.'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, TÜBİTAK Başkanlığı koordinesinde başlatılan "TÜRKSAT 6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi" Projesine ait sözleşme, 15 Aralık 2014 tarihinde gerçekleşen törenle imzalanmıştı.

TÜRKSAT 6A Projesi finansmanı; Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı, TÜRKSAT A.Ş. ve TÜBİTAK Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır. TÜRKSAT 6A'nın; yerli endüstri ve enstitülerimizin birbirlerini destekleyen ve tamamlayan yetkinlikleri doğrultusunda oluşturulan iş paylaşımı ile geliştirilmesi hedeflenmiştir.

TÜRKSAT 6A Projesi kapsamında; uydunun Yapısal, Isıl ve Kimyasal İtki Alt Sistemleri ile Mekanik Yer Destek Ekipmanlarının Geliştirilmesi, Kablaj Tasarım ve Üretimi TUSAŞ sorumluluğunda gerçekleştirilecektir. Ayrıca Şirketimiz, TÜBİTAK Uzay ile birlikte; Uydu Veri Kotarma ve Komuta Kontrol Yazılımları ile Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test faaliyetlerinde görev alacaktır.

 

TÜRKSAT 6A Uydusunun; montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri TUSAŞ'ta kurulu bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilecektir. 42° doğu geo-yer senkron yörüngeye yerleştirilecek uydu TÜRKSAT tarafından işletilecektir. Uydunun kütlesi 4 tondan fazla olacaktır.

 
bayrak2.gif

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Anket

Sitemizin son hali hakkındaki görüşünüz:
 

Free template 'Feel Free' by [ Anch ] Gorsk.net Studio. Please, don't remove this hidden copyleft!